Ειδήσεις από το ΚΑΝΑΛΙ 6Παρασκευή 08-12-17


Δημοσίευση: 06 Δεκ. 2017, 12:17

Πολλά κοινά χαρακτηριστικά

Εντοπίστηκε εξωπλανήτης που μοιάζει με τη ΓηΗ ανακάλυψη εξωπλανητών είναι πλέον σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει πλέον τους έξι χιλιάδες και όταν τεθούν λειτουργία τα νέας γενιάς διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια ο αριθμός τους αναμένεται να εκτοξευθεί. Το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια των αστρονόμων έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια εντοπισμού πλανητών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης.

Μια τέτοια περίπτωση ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημίου του Τέξας. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου La Silla στην Χιλή οι ερευνητές εντόπισαν ένα εξωπλανήτη σε απόσταση 111 ετών φωτός από εμάς. Ο K2-18b όπως ονομάστηκε ο εξωπλανήτης είναι μια Σούπερ Γαία ή Υπερ Γαία, όρος που χαρακτηρίζει πλανήτες με μέγεθος 1-10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης είναι πιθανότατα βραχώδης και βρίσκεται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του συστήματος του. Είναι δηλαδή σε απόσταση τέτοια από το μητρικό του άστρο να υπάρχουν ευνοϊκές για την ζωή συνθήκες όπως νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του.

Ο πλανήτης διαθέτει και μια ατμόσφαιρα που και αυτή δείχνει φιλική στην ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κοντά στον K2-18b βρίσκεται άλλη μια Σούπερ Γαία. Οπως είναι ευνόητο τόσο ο εξωπλανήτης όσο και το σύστημα αυτό γενικότερα θα αποτελέσει τώρα στόχο των επιστημόνων αφού δείχνουν αφού βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα να διαθέτουν ζωή.
__________________________________________________________________________________ 

προς το αύριο


Προς το... χθες!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  03/12/2017 05:45Μπορεί η στήλη να τιτλοφορείται «Προς το αύριο» και να παρουσιάζει επιτεύγματα και επιστημονικές/τεχνολογικές εξελίξεις του κοντινού ή απώτερου μέλλοντος αλλά όπως φαίνεται ίσως το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα να έχει να κάνει με την επιστροφή του ανθρώπου στο κοντινό ή απώτερο... παρελθόν.

Ο αμερικανός καθηγητής Φυσικής Ιθαν Σίγκελ υποστηρίζει ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι τεχνικά εφικτό, αλλά μπορούμε να ταξιδέψουμε μόνο προς τα πίσω. Η δυνατότητα του «χρονοταξιδιού» αποτελεί διαχρονικό πόθο του ανθρώπου και τον 20ό αιώνα η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που συντελέστηκε οδήγησε πολλούς επιστήμονες να διερευνήσουν αυτή την πιθανότητα. Εχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το αν και το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Κάποιες υποστηρίζουν ότι θεωρητικώς μπορεί να επιτευχθεί ένα ταξίδι στον χρόνο, άλλες υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ο Σίγκελ θεωρεί ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι δυνατόν, και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο που θέτει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οπως αναφέρει, «το κλειδί για την επίτευξή του είναι να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τα σωματίδια αρνητικής μάζας/ενέργειας». Σύμφωνα με τον Σίγκελ τα σωματίδια αυτά, τα οποία προβλέπονται από τον Αϊνστάιν αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ως σήμερα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις κοσμικές πύλες, τις περίφημες σκουληκότρυπες, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται ταξίδια στον χρόνο.

«Αν αυτή η ύλη αρνητικής μάζας/ενέργειας υπάρχει, τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη μαύρη τρύπα και το αρνητικό αντίγραφό της και στη συνέχεια να τις ενώσουμε. Ετσι θα δημιουργηθεί μια πύλη η οποία θα μπορεί να μας στείλει πίσω στον χρόνο» τονίζει ο αμερικανός φυσικός.

Ενα ρομπο-Lego στη ΣελήνηΗ αμερικανική εταιρεία Moon Express ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα επαναστατικό διαστημικό ρομποτικό σύστημα το οποίο συναρμολογείται με τρόπο ανάλογο με εκείνον που συναρμολογούνται οι κατασκευές με Lego. Το σύστημα αυτό θυμίζει το θρυλικό ρομποτάκι R2D2 του Star Wars και σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορεί να ταξιδέψει σε δύο χρόνια στη Σελήνη, να πατήσει στην επιφάνειά της και να προχωρήσει σε έρευνες στον φυσικό μας δορυφόρο. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της Moon Express, αρχικός στόχος είναι το ρομπότ, το οποίο έχει προς το παρόν την κωδική ονομασία MX-1E, να συλλέξει δείγματα του εδάφους και των πετρωμάτων της Σελήνης και αυτά να έρθουν για αναλύσεις στη Γη. Η ανάλυση των δειγμάτων θα δείξει αν ο φυσικός μας δορυφόρος μπορεί να αποτελέσει στόχο εξορύξεων, δραστηριότητα την οποία θέλει να ασκήσει η Moon Express. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να δημιουργήσει και αποικίες στη Σελήνη.

Drone βοηθός για καταδύσεις
Οι δύτες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους έναν πολύτιμο... σύντροφο. Το iBubble είναι ένα αυτόνομο όχημα ειδικά σχεδιασμένο για να τους συντροφεύει στις υποθαλάσσιες βόλτες τους. Το drone θα ακολουθεί τον δύτη έχοντας την ικανότητα να αποφεύγει εμπόδια ενώ δεν θα κάνει θόρυβο ώστε να μην ενοχλεί τους θαλάσσιους οργανισμούς. Το iBubble θα διαθέτει κάμερα για να καταγράφει συνεχώς σε εικόνες υψηλής ανάλυσης τις κινήσεις του δύτη. Ο δύτης θα φορά ένα βραχιόλι με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει την κίνηση και τη λειτουργία του drone έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινείται όπου θέλει και να θαυμάζει αυτά που βλέπει χωρίς να χρειάζεται να σταματά συνεχώς για να καταγράφει εικόνες. Επίσης, το drone θα διαθέτει φωτισμό ο οποίος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε κάποιες περιστάσεις. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η γαλλική Notilo Plus, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην αγορά το drone το ερχόμενο καλοκαίρι σε μια τιμή πέριξ των δύο χιλιάδων δολαρίων.


_______________________________________________________

Παρασκευή 01-12-17


Σούπερ ΣελήνηΤην Κυριακή η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνοςΗ μεγαλύτερη Σελήνη του 2017 θα είναι ορατή στην πανσέληνο της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι η πιο εντυπωσιακή από όλες τις πανσελήνους της φετινής χρονιάς.

Την ημέρα εκείνη ο δορυφόρος μας θα έχει πλησιάσει στη Γη πάρα πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων, και έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη», που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μια μέρα. Η σούπερ-πανσέληνος θα υπάρξει στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ). Η πιο μικρή και σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη (406.268 χλμ.) πανσέληνος του 2017 είχε συμβεί στις 9 Ιουνίου, κοντά στο απόγειό της.

Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Επίσης, στη σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται 16% πιο φωτεινό σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερο από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο πανσελήνους, στις 2 και 31 Ιανουαρίου, που και οι δύο θεωρούνται σούπερ-Σελήνη, επειδή το φεγγάρι πάλι θα βρίσκεται κοντά στο περίγειό του. Μάλιστα η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή - αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα. Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου (λόφους, κτίρια κ.α).

Μεταπολεμικά, η πιο κοντινή στη Γη σούπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948, ενώ την επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034.

Κι επειδή κατά καιρούς εκφράζονται ανησυχίες ότι μια σούπερ-Σελήνη μπορεί να «πυροδοτήσει» φυσικές καταστροφές, οι επιστήμονες της NASA και άλλοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις φοβίες.


________________________________________________________


Κοσμοναύτης ανακαλύπτει εξωγήινα βακτήρια στον ISS


 


Τα βακτήρια πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη

Ρώσος κοσμοναύτης ισχυρίζεται πως στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ανακαλύφθηκαν βακτήρια που πιθανόν προέρχονται από το διάστημα. Αν αυτό αληθεύει, τότε μπορεί να σημαίνει ότι βρέθηκε εξωγήινη ζωή!


Βακτήρια που πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη, ανακαλύφθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), φέρεται να δήλωσε Ρώσος κοσμοναύτης στο ρωσικό πρακτορείο TASS.


Τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Σταθμού στη διάρκεια προηγούμενων διαστημικών περιπάτων, στάλθηκαν στη Ρωσία για ανάλυση, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη βακτηρίων, τα οποία δεν υπήρχαν αρχικά εκεί, όταν εκτοξεύθηκε στο διάστημα το συγκεκριμένο ρωσικό τμήμα του ISS. Αυτό ανέφερε ο κοσμοναύτης 'Αντον Σκαπλέροφ, ο οποίος ετοιμάζεται για το τρίτο ταξίδι του στο διαστημικό σταθμό τον επόμενο μήνα.


«Τα βακτήρια έχουν έλθει από το εξώτερο διάστημα και εγκαταστάθηκαν στην εξωτερική επιφάνεια του σταθμού. Μελετώνται και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο», δήλωσε ο κοσμοναύτης, χωρίς πάντως να δίνει λεπτομέρειες για το πώς οι Ρώσοι επιστήμονες έφθασαν στο -άκρως εντυπωσιακό, αν είναι αληθινό- συμπέρασμά τους περί εξωγήινης προέλευσης των μικροοργανισμών.


Λαμβάνοντας όμως υπόψη πόσο σκληροτράχηλα είναι ορισμένα ακραιόφιλα βακτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το Space.com, άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα μεταφοράς των βακτηρίων από τη Γη. Πειράματα στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν δείξει ότι ακόμη και μικροσκοπικά ζώα, τα βραδύπορα, μπορούν να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.


Και στο παρελθόν, πάλι μέσω του TASS, Ρώσοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι μικροοργανισμοί και πλαγκτόν είχαν ανακαλυφθεί σε δείγματα που είχαν συλλεχθεί σε διαστημικούς περιπάτους, αλλά είχαν θεωρηθεί ότι έχουν γήινη προέλευση.

Όπως τότε, έτσι και τώρα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην αντίστοιχη ρωσική υπηρεσία Roscosmos. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια, ποιος τα μελετά στη Ρωσία και τι έχει μάθει γι' αυτά έως τώρα.______________________________________________________


Παρασκευή 24-11-17Το Νοέμβριο του 2018 η εκτόξευση


James Webb: Πέρασε τα τεστ ο διάδοχος του HubbleH NASA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ενός πανίσχυρου τηλεσκοπίου που θεωρείται ως ο διάδοχος του πατριάρχη των διαστημικών τηλεσκοπίων, του Hubble, το οποίο επί τρεις δεκαετίες συνεχίζει να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντες μας στο Σύμπαν.


Το James Webb τοποθετήθηκε το καλοκαίρι στον κρυογονικό Θάλαμο Α του Διαστημικού Κέντρου «Τζόνσον» της NASA στο Χιούστον, ο οποίος προσομοιώνει τις συνθήκες του Διαστήματος. Το τηλεσκόπιο ψύχθηκε με υγρό άζωτο και παγωμένο αέριο (ήλιο).


Δοκιμάστηκαν σε αυτές τις συνθήκες επί τρεις μήνες τα όργανα του James Webb τα οποία λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Το τηλεσκόπιο έχει το μέγεθος ενός Boeing 737, ενώ το σκίαστρο που θα το προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία θα έχει μέγεθος γηπέδου τένις όταν αναπτυχθεί σε τροχιά. Το πρωτεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, χωρισμένο σε 18 εξαγωνικά τμήματα, θα έχει διάμετρο 6,5 μέτρα και συνολική επιφάνεια έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι το Hubble.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τον έλεγχό του στον Θάλαμο Α, το τηλεσκόπιο θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Northrop Grumman που είναι ο βασικός εργολάβος της αποστολής. Εκεί, το τηλεσκόπιο θα συνδεθεί με το σκίαστρο που θα το προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στις αρχές του 2018, το τηλεσκόπιο θα ταξιδέψει με πλοίο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον Ισημερινό, και θα τοποθετηθεί στην κορυφή ενός ευρωπαϊκού πυραύλου Arianne 5. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2018, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να βλέπει κυρίως στο ορατό μέρος του φάσματος, το James Webb σχεδιάστηκε για παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα. Το υπέρυθρο φως διαπερνά τα σύννεφα σκόνης και αερίου που κρύβουν πολλά σώματα στον ουρανό. Το James Webb θα μπορέσει έτσι να δει το φως των πρώτων άστρων που άναψαν στο Σύμπαν, μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Θα παρατηρήσει επίσης άστρα να γεννιούνται μέσα σε σύννεφα υδρογόνου, θα μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες και την εξέλιξή τους, και θα αναζητήσει πλανήτες με ατμόσφαιρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

___________________________________________________________________________________ 

«Χείρα βοηθείας» στους γιατρούς

Πώς τα ρομπότ διευκολύνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις
Το 2000 για πρώτη φορά η εταιρία από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Intuitive Surgical πήρε άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για την εμπορική διάθεση των ρομπότ που κατασκεύαζε ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.


Δεκαέξι χρόνια μετά, το 2016, 4.000 ρομπότς ανά τον κόσμο έχουν ήδη συμμετάσχει σε περισσότερες από 750.000 χειρουργικές επεμβάσεις βοηθώντας τους χειρουργούς να είναι πιο ακριβείς σε επεμβάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και ταυτόχρονα να είναι πιο ευέλικτοι στην εργασία τους.


Σήμερα, σύμφωνα με άρθρο του Economist, η ρομποτική χειρουργική επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο για δυο κυρίως λόγους. Αφενός μεν οι επιστήμονες έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου λόγω των μικροεπεξεργαστών που έχουν στη διάθεσή τους, είναι δυνατή η δημιουργία εξαιρετικά μικρών και ευέλικτων ρομποτικών μηχανών.

Αφετέρου, ολοένα και περισσότερες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης των ρομπότ νέας γενιάς τα οποία μεταξύ άλλων είναι πιο οικονομικά τόσο στην κατασκευή όσο και στη συντήρηση.

Μέχρι τώρα η χρήση των ρομπότ στη χειρουργική είχε κυρίως εφαρμογή σε επεμβάσεις για τον προστάτη και την μήτρα και λιγότερο για επεμβάσεις όπως στους νεφρούς ή την καρδιά. Τα ρομπότ νέας γενιάς θα «έχουν» αισθήσεις όπως για παράδειγμα η αφή, ενώ θα μαθαίνουν συνεχώς μέσα από την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων από κάθε επέμβαση στην οποία συμμετέχουν.

Έτσι πέρα από ακριβή και ευέλικτα «χέρια» θα αποτελούν ένα είδος ιατρικών συμβούλων την ώρα των χειρουργικών επεμβάσεων, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας νέος τύπος ρομπότ βρίσκεται στα σκαριά για πιο ανώδυνες και μικροσκοπικές επεμβάσεις όπως για παράδειγμα για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα.Το μικροσκοπικό ρομπότ θα μπορεί να εισέρχεται από την τραχεία χωρίς να απαιτείται η παραδοσιακή τομή στον θώρακα. Αυτό θα ενθαρρύνει επεμβάσεις για πολύ μικρούς όγκους στον πνεύμονα πριν αυτοί εξελιχθούν και επεκταθούν.

_______________________________________________________

Παρασκευή 17-11-17«Πεφταστέρια» στον ελληνικό ουρανό


Κορυφώνεται την Παρασκευή η βροχή των διαττόντων Λεοντιδών
Η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, στο βόρειο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επειδή θα υπάρχει νέα σελήνη, οπότε, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, που όμως κατά καιρούς εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές. Συνήθως «παράγουν» 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο πρόσφατες θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1966 και το 2001.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 και το 2064.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, τα οποία συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής και ιονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες, τα «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.


 ______________________________________________________Σε απόσταση μόνο 11 ετών φωτός

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης ικανός να φιλοξενήσει ζωήΕυρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα εξωπλανήτη σε απόσταση μόνο 11 ετών φωτός, ο οποίος όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά -το κυριότερο- οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες με του δικού μας πλανήτη, από μείον 60 έως 20 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. 

Ο εξωπλανήτης Ross 128 b περιφέρεται γύρω από το άστρο Ρος 128, έναν ήσυχο ερυθρό νάνο. Ο νέος εξωπλανήτης είναι ο δεύτερος πιο κοντινός μετά τον Proxima b που βρίσκεται γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου σε απόσταση τεσσάρων ετών φωτός.

Ο Ross b είναι ο δεύτερος κοντινότερος εξωπλανήτης χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και ο πιο κοντινός γύρω από ένα αδρανή ερυθρό νάνο. Γι' αυτό, αναμένεται να αποτελέσει κατ' εξοχήν στόχο των μελλοντικών τηλεσκοπίων, όπως του υπό κατασκευήν ευρωπαϊκού «Υπερβολικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου» (ELT), τα οποία θα αναζητήσουν δυνητικά φιλόξενους εξωπλανήτες, ανιχνεύοντας τους κατάλληλους βιοδείκτες (π.χ. οξυγόνο) στην ατμόσφαιρά τους.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, με επικεφαλής τον Ξαβιέ Μπονφίλς του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής του γαλλικού Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, που  χρησιμοποίησαν το όργανο HARPS για την ανακάλυψη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Astronomy & Astrophysics.

Ο εξωπλανήτης Ross 128 b ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του σε σχεδόν δέκα γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους του), κινούμενος σε 20 φορές μικρότερη απόσταση από το άστρο του από ό,τι η Γη γύρω από τον Ήλιο. Όμως, παρά την εγγύτητα στο άστρο του, ο Ross 128 b δέχεται μόνο 1,4 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη Γη. 

Οι ερυθροί νάνοι είναι ψυχρά, αχνά και τα πιο κοινά άστρα στο σύμπαν. Ορισμένοι όμως, όπως ο Εγγύτατος του Κενταύρου, ο οποίος επίσης είναι ερυθρός νάνος, κατά διαστήματα εξαπολύουν ισχυρές εκλάμψεις που «λούζουν» τους πλανήτες τους με θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες και ακτίνες-Χ. Γι' αυτό, ο κοντινότερος εξωπλανήτης Proxima b γύρω από τον Εγγύτατο είναι πολύ πιθανό να μην είναι φιλόξενος.

Όμως ο Ross 128 b είναι ένα πολύ πιο ήσυχο άστρο, συνεπώς οι εξωπλανήτες του μπορεί να διαθέτουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή. Μάλιστα, το άστρο Ross 128, μαζί με τους όποιους εξωπλανήτες του, κινείται προς το δικό μας ηλιακό σύστημα και αναμένεται να γίνει ο κοντινότερος αστρικός μας «γείτονας» σε περίπου 79.000 χρόνια. Έτσι, ο Ross 128 b και όχι ο Proxima b θα είναι πια ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης.

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους «γήινους» εξωπλανήτες. Το επόμενο κρίσιμο στάδιο θα είναι να αποκτήσουν την ικανότητα ανάλυσης της ατμόσφαιράς τους με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, έτσι ώστε να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα κατά πόσο είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί μορφές ζωής σε κάποιον από αυτούς. _______________________________________________________

Παρασκευή 10-11-17Προς το αύριο


Τουρισμός με τον Γολιάθ των αιθέρωνΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  05/11/2017 05:45H βρετανική εταιρεία Henry Cookson Adventures, η οποία ειδικεύεται στη διοργάνωση τουριστικών ταξιδιών που «παντρεύουν» την περιπέτεια με την πολυτέλεια, ανακοίνωσε ότι θέλει να διοργανώσει ταξίδια με το Airlander 10, ένα ολοκαίνουργιο γιγάντιο υβριδικό αεροσκάφος το οποίο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός αερόπλοιου και ενός αεροπλάνου. Το Airlander έχει μήκος 92 μέτρα και πλάτος 43,5 μέτρα και καταγράφεται ως το μεγαλύτερο ιπτάμενο όχημα στον κόσμο.

Το σκάφος αυτό κινείται με ήλιο, το οποίο είναι πολύ πιο ασφαλές από το υδρογόνο που χρησιμοποιούνταν στα αερόπλοια στο παρελθόν και είχε αποτελέσει αιτία πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. Επίσης, είναι φτιαγμένο από τρία στρώματα υφάσματος, περιλαμβανομένου του Vectran, το οποίο θεωρείται ότι είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι. Αν και το σκάφος αρχικά κατασκευάστηκε για στρατιωτική χρήση, καθώς μπορεί να παραμένει στον αέρα για πολλές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον. Ετσι, οι κατασκευαστές αρχίζουν να το προωθούν ως σκάφος μεταφοράς φορτίων ή ως σκάφος που θα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε έκτακτες ανάγκες, φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Η Henry Cookson Adventures σκέφτηκε ότι μπορεί με αυτό να οργανώσει άκρως ενδιαφέροντα ταξίδια, αφού οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου απολαμβάνοντας τη θέα του πλανήτη από τα τεράστια παράθυρά του. Τα στελέχη της αναφέρουν ότι έτσι θα προσφέρουν στους πελάτες τους μια εμπειρία η οποία θα αποτελεί «πραγματικό θησαυρό που θα κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή».

Ρομπομέλισσες θα σώζουν ζωέςΟμάδα ερευνητών από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατασκεύασε ένα ρομποτικό έντομο με ικανότητα όχι μόνο να πετά, αλλά και να κολυμπά! Επειδή προφανώς τους θύμισε τις μέλισσες, οι ερευνητές ονόμασαν το ρομποτάκι αυτό RoboBee. Το ρομπότ είναι χίλιες φορές πιο ελαφρύ από άλλα αντίστοιχα και έχει τη μοναδική ικανότητα να βουτά από αέρος μέσα στο νερό και να βγαίνει από αυτό συνεχίζοντας να πετά κανονικά χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η… ρομπομέλισσα μπορεί να βοηθήσει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε περιβαλλοντικές παρατηρήσεις, σε βιολογικές μελέτες κ.ά.

Ρούχα-θερμοστάτες
Ερευνητές του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Εξυπνων Υλικών στην Πορτογαλία δημιούργησαν ρούχα τα οποία διαθέτουν δικό τους σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας έτσι ώστε ο άνθρωπος που τα φορά να βρίσκεται στην «τέλεια θερμοκρασία». Το μυστικό των ρούχων αυτών κρύβεται σε μικροσκοπικές κάψουλες οι οποίες έχουν την ικανότητα να απορροφούν αλλά και να απελευθερώνουν θερμότητα. Οι κάψουλες αυτές έχουν μέγεθος χίλιες φορές μικρότερο από αυτό μιας τρίχας και ενσωματώνονται στις ίνες των υφασμάτων. Περιέχουν ένα υλικό από κερί το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και τους χαρίζει τις δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι «θερμορυθμιστικές» κάψουλες μπορούν σε πρώτη φάση να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στον τομέα της αθλητικής ένδυσης._______________________________________________________

Παρασκευή 27-10-17Στόχος η επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη


Πετυχημένη δοκιμή του σούπερ πυραύλου του Τζεφ Μπέζος

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του εμπορικού γίγαντα Amazon είναι θιασώτης της επιστροφής του ανθρώπου στην Σελήνη πιστεύοντας ότι πρέπει πρώτα να γίνουν αποικίες στην Σελήνη και μετά να επεκταθούμε στο ηλιακό μας σύστημα ή και πέρα από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Blue Origin που έχει συστήσει πραγματοποίησε επιτυχημένες δοκιμές στη μηχανή του σκάφους που κατασκευάζεται γι αυτόν τον σκοπό. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» , ο Μπέζος υποστηρίζει ότι αν συνεχίσει η ανθρωπότητα με τον ίδιο ζήλο την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών τότε ο πληθυσμός των ανθρώπων που θα αποικήσουν το Διάστημα στο κοντινό μέλλον μπορεί να αγγίξει το ένα τρισεκατομμύριο!_______________________________________________________Για να γίνουν ορυκτολογικές μετρήσεις

NASA: Δεύτερη παράταση παίρνει η αποστολή Dawn στη Δήμητρα
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αποφάσισε να παρατείνει για δεύτερη φορά -σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της- την αποστολή του σκάφους Dawn στο νάνο-πλανήτη Δήμητρα, το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία.

Η διαστημοσυσκευή θα πάρει εντολές αλλαγής τροχιάς από το κέντρο ελέγχου στη Γη (το Εργαστήριο Αεριώθησης JPL στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια) για να κατέβει χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, σε ύψος έως 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Δήμητρας, ενώ έως τώρα δεν είχε πλησιάσει χαμηλότερα από τα 385 χιλιόμετρα.

Όταν το σκάφος ξεμείνει από καύσιμα υδραζίνης, θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά γύρω από τον μικρό πλανήτη, σαν τεχνητός δορυφόρος του. Για να προφυλαχθεί η Δήμητρα από μια πιθανή μόλυνση με γήινα μικρόβια, εάν το Dawn έπεφτε πάνω της, επελέγη η λύση μιας σταθερής τροχιάς στο διηνεκές, ακόμη κι όταν πια δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γη, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2018.

Προτεραιότητα για τους επιστήμονες, κατά τη δεύτερη παράταση της αποστολής, αποτελεί το να συλλέξουν στοιχεία μέσω του φασματόμετρου ακτίνων γάμμα και νετρονίων του σκάφους, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθεση του ανώτερου στρώματος της Δήμητρας και της ποσότητας του πάγου που περιέχει. 

Ακόμη το Dawn θα τραβήξει με την κάμερά του εικόνες της γεωμορφολογίας της Δήμητρας και θα κάνει ορυκτολογικές μετρήσεις μέσω ενός άλλου φασματόμετρου που διαθέτει.

Χάρη στη νέα παράταση της αποστολής του, το Dawn θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα, όταν αυτή, τον Απρίλιο του 2018, θα φθάσει στο περιήλιό της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο.

Η στενή προσέγγιση στο καυτό άστρο μας θα οδηγήσει σε αυξημένη εξάτμιση νερού από τους πάγους της Δήμητρας, δημιουργώντας μια προσωρινή ατμόσφαιρα από υδρατμούς, την οποία θα μελετήσουν τα όργανα του Dawn.

Το Dawn είναι η μόνη αποστολή που τέθηκε σε τροχιά γύρω από δύο σώματα: αρχικά επί 14 μήνες γύρω από τον γιγάντιο αστεροειδή Εστία, μεταξύ 2011-2012, και στη συνέχεια, μετά τον Μάρτιο του 2015, γύρω από τη Δήμητρα.


_______________________________________________________

Παρασκευή 20-10-17Το βράδυ της Παρασκευής


Κορυφώνονται και στην Ελλάδα οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια»  


(Φωτογραφία:  Reuters )Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής προς χαράματα Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.


Το φεγγάρι δεν θα είναι μεγάλο και έτσι ο ουρανός -αν δεν υπάρχουν σύννεφα- αναμένεται να είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση.


Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.


Οι Ωριωνίδες ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την 'ουρά' που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.


Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.___________________________________________________________________________________


Online συνέντευξη

Ελον Μασκ: Το 2024 άνθρωποι στον Αρη με δυνατότητα χρήσης των social mediaΚάθε δημόσια αναφορά του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό αφού κάθε φορά ο Μασκ φροντίζει είτε με την ανακοίνωση νέων φουτουριστικών πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει είτε με δηλώσεις του για τις εν εξελίξει πολυσχιδείς δραστηριότητες να εξάπτει την φαντασία της κοινής γνώμης.

Είναι γνωστό ότι ο Μασκ έχει ιδρύσει την πιο δυναμική ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την Space X, βασική εργασία της οποίας σε αυτή την φάση είναι η κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων σούπερ πυραυλικών συστημάτων. Στόχος της Space X είναι να στέλνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος ανθρώπους και φορτία στο Διάστημα. Η ταχύτητα διασφαλίζεται με τους προηγμένους και γιγάντιων διαστάσεων πυραύλους και το χαμηλό κόστος διασφαλίζεται με την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων αυτών. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει πολύ σύντομα επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και οραματίζεται με μεγάλη αποικία από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Πριν από λίγα 24ωρα η δημοφιλής ιστοσελίδα στον χώρο των κοινωνικών δικτύων Reddit οργάνωσε μια online συνέντευξη με τον Ελον Μασκ να δέχεται να απαντήσει στα ερωτήματα που έστελναν οι επισκέπτες της σελίδας.

Τα ερωτήματα όπως είναι ευνόητο ήταν πολλά και μέσα από τις απαντήσεις του ο Μασκ έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των αποστολών στον Άρη.

Σύμφωνα με τον Μασκ οι πρώτες αποστολές θα ξεκινήσουν το 2022 και θα μεταφέρουν στον Κόκκινο Πλανήτη τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε όταν στην επόμενη φάση ακολουθήσουν οι άνθρωποι να μπορούν να στήσουν σχετικά εύκολα τις πρώτες εγκαταστάσεις διαβίωσης. Οι πρώτες αποστολές ανθρώπων στον Αρη θα γίνουν αν όλα πάνε καλά από την Space X το 2024. Μάλιστα ο Μασκ ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι κάτοικοι του Αρη να έχουν πρόσβαση στα social media.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός δικτύου που θα συνδέει τον Αρη με το Internet παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μας και να το κάνει. Ένα τέτοιο δίκτυο όταν μάλιστα Γη και Αρης βρίσκονται σε τροχιές που πλησιάζει ο ένας πλανήτης τον άλλο θα παρέχει και σχετικά γρήγορη σύνδεση. Υποθέτω θα μπορεί κάποιος στον Αρη να χρησιμοποιήσει αν θέλει στο Snapchat» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μασκ.


_______________________________________________________

Ακόμα ένα βίντεο από την Νασα για τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων που προκάλεσε βαρυτικά κύματα τα οποία  και ανιχνεύτικαν στη Γη.


_______________________________________________________

Παρασκευή 13-10-17


Βρέθηκε η χαμένη ύλη του Σύμπαντος


Ερευνητές εντόπισαν την βαρυονική ύλη που έλειπε από τα κοσμολογικά μοντέλα


Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν αποτελείται σε ποσοστό περίπου 96% από μη ορατή ύλη, την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη καθώς και την σκοτεινή ενέργεια. Αυτά που βλέπουμε στο Σύμπαν δηλαδή η ορατή ύλη αποτελεί μόλις το 4%. Οι επιστήμονες αναφέρουν την ορατή ύλη ως «βαρυονική ύλη» και αυτή περιλαμβάνει τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια, όλα δηλαδή τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα άτομα της ύλης που είναι τα «δομικά στοιχεία» των κοσμικών σωμάτων (άστρων, πλανητών, αερίων, σκόνης κλπ).  Η εκτίμηση των επιστημόνων όμως είναι ότι στα άστρα, στα αέρια και στη σκόνη μέσα στους γαλαξίες του Σύμπαντος βρίσκεται μόλις το 40% της εκτιμώμενης βαρυονικής ύλης. Ετσι εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν πού βρίσκεται η υπόλοιπη, η «χαμένη βαρυονική ύλη».Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες μια από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μια από το Ινστιτούτο Διαστημικής Αστροφυσικής στο Παρίσι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την χαμένη βαρυονική ύλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γαλαξίες συνδέονται μεταξύ τους με νήματα καυτών αερίων που αποτελούνται από βαρυονική ύλη. Οι δύο ομάδες συμφωνούν στην ύπαρξη αυτών των κοσμικών «καλωδίων» που συνδέουν τους γαλαξίες μεταξύ τους αλλά διαφωνούν στα επίπεδα της πυκνότητας τους. Η μια ομάδα υποστηρίζει τα νήματα αυτά είναι τρεις φορές πυκνότερα από την υπόλοιπη ορατή ύλη ενώ η άλλη ομάδα έξι φορές πυκνότερα. Όσον αφορά την θερμοκρασία αυτών των νημάτων οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάποια από αυτά έχουν θερμοκρασία από 100 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου και σε κάποια η θερμοκρασία αγγίζει τα δέκα εκ. βαθμούς Κελσίου! Η ιδέα της ύπαρξης αέριων «γεφυρών» που ενώνουν τους γαλαξίες του Σύμπαντος έπεσε πριν από λίγο καιρό στο τραπέζι αλλά βρισκόταν μέχρι σήμερα στο επίπεδο της θεωρίας. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη τους.

 ___________________________________________________________________________________Ενας νάνος πλανήτης με δαχτυλίδι

Ένας καλοσχηματισμένος δακτύλιος εντοπίστηκε στη Χαουμέα, τον πιο παράξενο νάνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  11/10/2017 21:38Καλλιτεχνική απεικόνιση της Χαουμέα και του συστήματος του δαχτυλιδιού της.

Φωτογραφία του νάνου-πλανήτη που ανακαλύφθηκε το 2004, και των δύο φεγγαριών του (πάνω και κάτω). Το όνομα του είναι θεότητα της Χαβάης.

Λονδίνο
 
Η Χαουμέα είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο παράξενος από τους τέσσερις γνωστούς νάνους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, που περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο σε απόσταση μεγαλύτερη από αυτή του Ποσειδώνα. Το σχήμα της είναι ασυνήθιστα μακρόστενο, περιστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον άξονά της και, σε αντίθεση με τους άλλους νάνους πλανήτες, οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως το μέγεθος, το σχήμα, την ανακλαστικότητα και την πυκνότητά της. Τώρα ερευνητές από την Ισπανία ανακάλυψαν ότι διαθέτει ένα ακόμη μοναδικό για νάνο πλανήτη χαρκατηριστικό – ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι! 

Ο Χοσέ Λουίς Ορτίθ και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα είχαν προβλέψει ότι στις αρχές του 2017 η πορεία της Χαουμέα θα διασταυρωνόταν με εκείνη του άστρου URAT533-182543, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε καλύτερες παρατηρήσεις του νάνου πλανήτη. Ετσι την 21η του περασμένου Ιανουαρίου έστρεψαν επάνω της όλη την προσοχή τους οργανώνοντας παρατηρήσεις της από 12 διαφορετικά τηλεσκόπια σε 10 διαφορετικά εργαστήρια.

Ο δακτύλιος και το σύστημά του

Όπως περιγράφουν οι αστρονόμοι από την Ισπανία στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», τα αποτελέσματα από αυτές τις παρατηρήσεις τούς επέτρεψαν να προσδιορίσουν την πυκνότητα (ανώτατο όριο 1.885 κιλά ανά κυβικό μέτρο), το σχήμα (ελλειψοειδές), την ανακλαστικότητα (0,51) και την ατμόσφαιρα (μηδενική) του παράξενου νάνου πλανήτη. Η μεγάλη έκπληξη ήταν όμως ο εντοπισμός του καλοσχηματισμένου δακτυλίου και του συστήματός του. Το δαχτυλίδι της Χαουμέα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον ισημερινό της και με την τροχιά του εξώτερου δορυφόρου της, της Χι’Λάκα. Η τροχιακή περίοδός του είναι τριπλάσια από την περίοδο περιστροφής του νάνου πλανήτη, η ακτίνα του εκτιμάται στα 2.287 χλμ. και το πλάτος του στα 70 χλμ..
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και είναι ο πρώτος νάνος πλανήτης που ανακαλύπτουμε ότι διαθέτει δαχτυλίδι, η Χαουμέα δεν είναι ο πρώτος μη γίγαντας πλανήτης στον οποίο εντοπίζεται δακτύλιος. Τα πρωτεία εδώ κατέχει η Χαρικλώ, ένας από τους μικρούς πλανήτες που περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο ανάμεσα από τον Κρόνο και τον Ουρανό και είναι γνωστοί ως Κενταυρίδες. Το 2014 αστρονόμοι εντόπισαν γύρω της όχι έναν αλλά δυο δακτυλίους τους οποίους ονόμασαν Ουαπόκ και Τσούι.________________________________________________________

Παρασκευή 06-10-17«Σύμφωνα με μελέτη της ΝΑSA»


Μόνο γυναίκες μπορούν να φτάσουν στον ΆρηΣτη μυθολογία τον γιγάντιο σε μέγεθος και μόνιμα οργισμένο Αρη, μόνο η μια γυναίκα (η Αφροδίτη) κατάφερε έστω και για λίγο να τον…τιθασεύσει. Το ίδιο ίσως φαίνεται ότι θα συμβεί και με τον πλανήτη που φέρει το όνομα του θεού του πολέμου. Η Ελεν Σέρμαν, η πρώτη βρετανίδα που ταξίδεψε στο Διάστημα στις αρχές της δεκαετίες του 1990 υποστηρίζει ότι η NASA έχει στα χέρια της μια μελέτη σύμφωνα με την οποία για μια επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη απαιτείται πλήρωμα που να αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.


Σύμφωνα με την Σέρμαν η μελέτη αυτή εξέτασε την δυναμική που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος μιας αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα μέλη μιας αποστολής στον Αρη θα πρέπει να συμβιώσουν μέσα σε ένα μικρό σκάφος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών.


Είναι ευνόητο ότι η συμβίωση στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες ενός μακρινού διαστημικού ταξιδιού θα είναι μια πραγματική δοκιμασία για το πλήρωμα. Σύμφωνα με την Σέρμαν οι συγγραφείς της μελέτης απέρριψαν την ιδέα χρησιμοποίησης μεικτών πληρωμάτων γιατί θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν πολλές και διαφόρων ειδών εντάσεις.


Η μελέτη αναφέρει ότι η δυναμική θα είναι καλύτερη ανάμεσα σε πληρώματα ίδιου φύλλου και ειδικότερα σε πλήρωμα που θα αποτελείται μόνο από γυναίκες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι γυναίκες από την φύση τους μπορούν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους από ότι άνδρες.


Έτσι ένα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα θα έχει αυξημένες πιθανότητες να φέρει σε πέρας την αποστολή χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή.


Η Σέρμαν υποστηρίζει ότι η μελέτη αυτή έχει παραμείνει απόρρητη γιατί η NASA δεν έχει αποφασίσει ακόμη το τι είδους πλήρωμα θα στείλει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

__________________________________________________________________________________

 

Δημοσίευση: 05 Οκτ. 2017, 09:31


Γίνε κι εσύ ένας βαν Γκογκ!

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει απλά σxέδια σε υψηλή τέχνη [βίντεο]Λέγεται -όχι τυχαία- «Βίνσεντ», καθώς μπορεί να κάνει τον κάθε άνθρωπο να νιώσει σαν το Βίνσεντ βαν Γκογκ. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να μεταμορφώσει τα απλοϊκά σχεδιάσματα του οποιουδήποτε, σε πίνακες που θυμίζουν τον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο και άλλους διάσημους καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα.

Ο «Βίνσεντ», ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προ ημερών σε συνέδριο στο Λονδίνο, δημιουργήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Μόντι Μπάρλοου, διευθυντή μηχανικής μάθησης της βρετανικής εταιρείας Cambridge Consultants, σύμφωνα με το New Scientist. 

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύθηκε στη ζωγραφική «μελετώντας» μόνο 8.000 πίνακες από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα.

Από τεχνικής πλευράς, ο «Βίνσεντ» βασίζεται σε δύο νευρωνικά δίκτυα μηχανικής μάθησης, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους (generative adversarial network). Το ένα δίκτυο δημιουργεί εικόνες και προσπαθεί να πείσει το δεύτερο για την αξία τους, ενώ το δεύτερο κάνει τις δέουσες διορθώσεις.

Είναι μοναδικό, επειδή όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέροντα έργα τέχνης, αλλά επειδή επίσης μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου που δοκιμάζει να ζωγραφίσει.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να αντικαθιστά τους ανθρώπους σε διάφορα πράγματα, αλλά ο "Βίνσεντ" επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στις δημιουργικές αποφάσεις της», δήλωσε ο Μπάρλοου.

Ένα προηγούμενο «έξυπνο» σύστημα, το ολλανδικό Pix2Pix, αποπειράθηκε κάτι παρόμοιο, ξεκινώντας από τα σκίτσα ανθρώπων για να τα μετατρέψει σε πίνακα ζωγραφικής, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είχε κάτι από ταινία τρόμου. Αντίθετα, οι δημιουργίες του «Βίνσεντ» (ή μάλλον οι συνδημιουργίες του με τους ανθρώπους) θυμίζουν έργα της ιμπρεσιονιστικής ή της εξπρεσιονιστικής περιόδου.


_______________________________________________________

Παρασκευή 29-09-17Ενέργεια από εξατμισμένο νερό!


Νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θεωρείται πολύ καλύτερη από την αιολικήΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  27/09/2017 13:07To εξατμισμένο νερό όπως φαίνεται μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο αν όχι πολύτιμο για τον άνθρωπο
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι, έπειτα από σχετική μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στις ήδη αξιοποιούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να προστεθεί μία ακόμη: το νερό που εξατμίζεται.


Το φαινόμενο


Περίπου η μισή ηλιακή ενέργεια απορροφάται από την επιφάνεια της Γης και, μεταξύ άλλων, προκαλεί την εξάτμιση του νερού. Η ενέργεια που δημιουργείται από την εξάτμιση, είναι δυνατό στη συνέχεια να αξιοποιηθεί. Αν μια μηχανή με τα κατάλληλα υλικά τοποθετηθεί πάνω από ένα σημείο, όπου γίνεται εξάτμιση του νερού, π.χ. σε μία λίμνη, τότε είναι δυνατό να λειτουργήσει ως γεννήτρια και να παραχθεί ηλεκτρισμός. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η ηλεκτρική ενέργεια που είναι δυνατό να παραχθεί από τη φυσική εξάτμιση του νερού, μπορεί να φθάσει τα δέκα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με την αιολική ενέργεια.


Το μοντέλο


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τους τουρκικής καταγωγής Οζγκούρ Σαχίν και Αχμέντ-Χαμντί Τσαβούσογλου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέπτυξαν ένα μοντέλο, που περιγράφει πώς είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάτμιση των υδάτων από τις λίμνες και άλλους ταμιευτήρες νερού με έκταση 0,1 τετραγωνικού χιλιομέτρου στις ΗΠΑ, μπορεί να παράγει έως 325 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας περίπου το 70% του ενεργειακού δυναμικού της χώρας. Η μελέτη εκτιμά ότι οι ενεργειακές δυνατότητες της εξάτμισης του νερού είναι τουλάχιστον συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.
Μάλιστα, αντίθετα με τις δυο τελευταίες, η εξάτμιση του νερού επηρεάζεται λιγότερο από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, ο ηλεκτρισμός από την εξάτμιση μπορεί να παράγεται μέρα-νύχτα. Όσο πιο ηλιόλουστη και με ξηρό κλίμα είναι μια χώρα (όπως η Ελλάδα), ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα η εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων να είναι πιο έντονη, τόσο πιο αξιοποιήσιμη θα είναι η νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.


Τα επόμενα βήματαΕπίσης εκτιμάται ότι, χάρη σε μελλοντικές τεχνολογικές καινοτομίες, θα είναι δυνατό να περιορισθούν σχεδόν στο μισό οι απώλειες από την εξάτμιση του νερού, συνεπώς τέτοια ενεργειακά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία. Το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω βελτίωση των υλικών και των συσκευών που μπορούν να παράγουν ενέργεια από την εξάτμιση. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις, αναμένεται να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητά τους σταδιακά, έτσι ώστε τέτοιες μηχανές να μπορούν να ανταγωνισθούν τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στο μέλλον._______________________________________________________

ESA: 100 άνθρωποι θα ζουν στο φεγγάρι έως το 2040Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αποικίας στην Σελήνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  25/09/2017 11:40
Σχέδιο της αποικίας που θα δημιουργηθεί στην Σελήνη.
 Credit: ESAΈως το 2030 θα υπάρξει ένας αρχικός καταυλισμός έξι έως δέκα πρωτοπόρων «αποικιστών» στο φεγγάρι, έως το 2040 οι κάτοικοι του σεληνιακού χωριού θα έχουν φθάσει τους 100 και έως το 2050 τους 1.000. Κάπου τότε, θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν οικογένειες και έτσι να γεννηθούν τα πρώτα...φεγγαρόπαιδα.


_______________________________________________________

Παρασκευή 22-09017Ανησυχίες για την υγεία


Νανοσωματίδια των τατουάζ φθάνουν ως τους λεμφαδένες
Μπορεί τα τατουάζ να κοστίσουν σοβαρά στην υγεία; Μια νέα μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα  Τα στοιχεία που περιέχονται στα μελάνια των τατουάζ ταξιδεύουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφή νανοσωματιδίων και φθάνουν ως τους λεμφαδένες με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και συναδέλφων τους από τη Γερμανία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναλυτική καταγραφή της μεταφοράς διαφόρων οργανικών και ανόργανων χρωστικών καθώς και τοξικών στοιχείων σε ιστούς που έχουν… χτυπηθεί με τατουάζ.

«Κλειδί» το διοξείδιο του τιτανίου

«Οταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ είναι συνήθως πολύ προσεκτικός στο να διαλέξει το μέρος όπου θα χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες βελόνες. Κανένας δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι μάλλον θα έπρεπε» εξηγεί ο Χιράμ Καστίγιο, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και επιστήμονας στο ESRF. Τα περισσότερα μελάνια περιέχουν οργανικές χρωστικές, συντηρητικά αλλά και χημικά στοιχεία όπως το νικέλιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο. Ενα από τα πιο κοινά συστατικά των μελανιών είναι το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2), μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται για να δημιουργεί συγκεκριμένες αποχρώσεις όταν αναμειγνύεται με άλλες χρωστικές. Εχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε τατουάζ στα οποία χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο συστατικό εμφανίζεται καθυστέρηση της επούλωσης του δέρματος καθώς και κνησμός και ερεθισμοί.

Οι ερευνητές με χρήση δύο ακτίνων του επιταχυντή του ESRF κατάφεραν να «ακολουθήσουν» το TiO2 στο ταξίδι του στο δέρμα και στο λεμφικό περιβάλλον και είδαν ότι λαμβάνει τη μορφή νανοσωματιδίων που ταξιδεύουν ως τους λεμφαδένες. «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές των τατουάζ ταξιδεύουν ως τους λεμφαδένες και αυτό από οπτικές ενδείξεις: οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του εκάστοτε τατουάζ. Είναι η απόκριση του σώματος ώστε να ‘καθαρίσει’ την περιοχή από τα στοιχεία που εισήλθαν στον οργανισμό λόγω του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι αυτά τα στοιχεία λαμβάνουν νανο-μορφή, γεγονός που μαρτυρεί ότι πιθανότατα δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως τα σωματίδια σε μικροκλίμακα. Και αυτό είναι το πρόβλημα: δεν ξέρουμε πώς αντιδρούν αυτά τα νανοσωματίδια στους ανθρώπινους ιστούς» εξηγεί ο Μπέρναρντ Εσσε, ένας από τους κύριους συγγραφείς της νέας μελέτης.

Χρόνια διόγκωση των λεμφαδένων;

Συγκεκριμένα μέσω των αναλύσεών τους οι ερευνητές εντόπισαν σωματίδια με μέγεθος μερικών μικρομέτρων στο ανθρώπινο δέρμα καθώς και νανοσωματίδια στους λεμφαδένες. Εκφράζουν φόβους ότι αυτά τα «άγνωστα» ως προς τη συμπεριφορά τους νανοσωματίδια μπορεί να οδηγούν σε χρόνια διόγκωση των λεμφαδένων.

Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου, του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Εθνικού Μετρολογικού Ινσιτούτου της Γερμανίας είναι να μελετήσει μεγάλο δείγμα ατόμων που έχουν εμφανίσει παρενέργειες σε τατουάζ ώστε να ανακαλύψει τις πιθανές συνδέσεις με τις χρωστικές που χρησιμοποιήθηκαν.

Δημοσίευση: 21 Σεπ. 2017, 09:34Φθινοπωρινή ισημερίαΚαι επισήμως φθινόπωρο από το βράδυ της ΠαρασκευήςΣτις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο.

Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες. _______________________________________________________Έξυπνο πόμολο αναγνωρίζει πρόσωπα
Μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  09:49

Ένα πόμολο πόρτας που θα αναγνωρίζει πρόσωπα και θα μπορεί να μας ενημερώνει για ποιος θέλει να μπει στο σπίτι μας παρουσίασε η Nest Labs.

Μετά τους «έξυπνους» θερμοστάτες, τους «έξυπνους» ανιχνευτές καπνού και τις «έξυπνες» κάμερες, που συνδέονται στο διαδίκτυο, η εταιρεία ηλεκτρονικού οικιακού εξοπλισμού παρουσίασε ένα «έξυπνο» πόμολο πόρτας που αναγνωρίζει ανθρώπους.

Το πόμολο, που έχει ενσωματωμένη μία κάμερα, καθώς και την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων της Google, έχει κατασκευασθεί ως ένα ακόμη «γκάτζετ» που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στον ένοικο ενός σπιτιού, προειδοποιώντας αν κάποιος άγνωστος πλησιάζει στο σπίτι.

Η Nest, που είχε εξαγορασθεί από τη Google το 2014 αντί 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει εδώ και έξι χρόνια παρουσιάσει διάφορα «έξυπνα» προϊόντα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να γίνει κερδοφόρα. Τώρα, «ποντάρει» στην κατασκευή του πόμολου με την ονομασία Hello, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε τιμή που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Προ ημερών, η Apple παρουσίασε ένα διαφορετικό σύστημα αναγνώρισης προσώπων, το οποίο έχει ενσωματώσει στο νέο κινητό της τηλέφωνο iPhone Χ.

Στο μέλλον αναμένεται ότι όλο και συχνότερα οι κάμερες θα μπορούν να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί νέες ανησυχίες για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.


______________________________________________________

Παρασκευή 15-09-17H Σελήνη μπορεί να είναι… νερουλή


Νέα ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων νερού στο υπέδαφος του δορυφόρου μαςΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  12:43Κρύβει άραγε η Σελήνη νερό στο υπέδαφος της; Αν ναι τότε η δημιουργία βάσεων και αποικιών θα γίνει ευκολότερη
Ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ στην Γερμανία μελετώντας δεδομένα από αποστολές χαρτογράφησης της Σελήνης εντόπισαν στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου μόρια υδροξυλίου. Η παρουσία αυτών των μορίων κάνει πιθανή την παρουσία μεγάλων αποθεμάτων νερού στο υπέδαφος της Σελήνης. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος των πόλων της Σελήνης. Αν όμως υπάρχει νερό και σε άλλες περιοχές του δορυφόρου μας θα διευκολυνθεί η δημιουργία αρχικά κάποιων βάσεων και αργότερα αποικιών εκεί.___________________________________________________________________________________Αισθητήρας στα παπούτσια θα σώζει τη μέση σας!Θα ανιχνεύει αν ο χρήστης κινδυνεύει να προκαλέσει τραυματισμό ενώ σηκώνει κάτι βαρύ και θα προειδοποιεί για αλλαγή της στάσης του σώματοςΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  13/09/2017 20:02

Ο αισθητήρας θα τοποθετείται στην εσωτερική σόλα των παπουτσιών και θα ειδοποιεί τον χρήστη να αλλάξει στάση σώματος όταν κινδυνεύει να τραυματίσει τη μέση του
Κεμπέκ  Ένας αισθητήρας στο κάτω μέρος των παπουτσιών σας μπορεί να γίνει ο καλύτερος καθημερινός σας «σύμβουλος» για την προστασία της ευαίσθητης μέσης σας! Με ποιον τρόπο; Θα ανιχνεύει αν κινδυνεύετε να προκαλέσετε τραυματισμό στη μέση ενώ σηκώνετε κάτι βαρύ και έτσι θα σας προειδοποιεί να αλλάξετε στάση σώματος και να λυγίσετε τα γόνατα αντί να κάνετε κάμψη του κορμού για να σηκώσετε το βάρος. Φορητοί αισθητήρες Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υιοθετούν λάθος στάση σώματος όταν σηκώνουν βαριά αντικείμενα, αναφέρει η Εγια Μπαρκάλα από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Σικουτίμι του Καναδά. Ετσι η δρ Μπαρκάλα και οι συνεργάτες της κατασκεύασαν ένα ζευγάρι «φορετών» αισθητήρων που εντοπίζουν τη στάση σώματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άρσης βάρους, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Sensors».

«Αναζητούσαμε μια προληπτική προσέγγιση  για τους τραυματισμούς στον χώρο εργασίας» σημειώνει η δρ Μπαρκάλα. Και η προσέγγιση αυτή βρέθηκε μέσω ενός συστήματος που αποτελείται από αισθητήρες πίεσης οι οποίοι τοποθετούνται στην εσωτερική σόλα των παπουτσιών και ανιχνεύουν πώς κατανέμεται το βάρος καθώς και ένα επιταχυνσιόμετρο που τοποθετείται στο καπέλο του χρήστη και παρακολουθεί τις κινήσεις του. Αυτός ο συνδυασμός αισθητήρων είναι τέλειος για τον εντοπισμό πολλών προβλημάτων της στάσης του σώματος, σημειώνει ο Τζέιμς Μπρούζι από το Πανεπιστήμιο Κόβεντρι στη Βρετανία που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ ζήτησε από έναν εθελοντή να τοποθετήσει τους αισθητήρες στα παπούτσια του και το επιταχυνσιόμετρο στο καπέλο του και στη συνέχεια να σηκώσει μερικά κουτιά με διαφορετικούς τρόπους – τις μισές φορές ο εθελοντής ακολουθούσε την πιο σωστή και ασφαλή οδό λυγίζοντας τα γόνατα αλλά τις άλλες μισές σήκωνε τα κουτιά κάμπτοντας λανθασμένα τον κορμό του.  

Σύστημα ακριβείας
 
Τα στοιχεία που συνελέγησαν από τους αισθητήρες εισήχθησαν σε ένα ειδικό λογισμικό. Ένας αλγόριθμος «δίδαξε» το σύστημα να διαχωρίζει τις σωστές από τις λάθος στάσεις σώματος. Όταν το σύστημα δοκιμάστηκε μπορούσε να κατηγοριοποιεί σωστά τη στάση σώματος στο 95% των φορών. Σύμφωνα με τη δρα Μπαρκάλα θα είναι εύκολο να προστεθεί ένα κουμπί στο σύστημα το οποίο θα δονείται ή θα παράγει ήχο ειδοποιώντας έτσι τον χρήστη ότι έχει λάθος στάση σώματος.
Οι ερευνητές σημειώνουν βέβαια ότι απαιτείται το σύστημα να δοκιμαστεί σε πολύ περισσότερα άτομα. Σχεδιάζουν τέτοιου είδους δοκιμές με μεγαλύτερους αριθμούς εθελοντών και τελικώς με πραγματικούς εργαζομένους, όπως αυτοί σε μεγάλα εργοστάσια ή αποθήκες, ή ακόμη και οι φορτοεκφορτωτές των αεροδρομίων. Η δρ Μπαρκάλα επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη κάποιες συσκευές που υπόσχονται να ανιχνεύουν αυτόματα πότε ο εργαζόμενος έχει λάθος στάση σώματος ενώ κάθεται στο γραφείο του, ωστόσο δεν υπάρχουν συστήματα που παρέχουν παρόμοια υπηρεσία για όσους σηκώνουν καθημερινά βάρη στην εργασία τους. Ένα σημαντικό επιπλέον πλεονέκτημα του συστήματος των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ είναι ότι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στον εξοπλισμό του κάθε χρήστη.

_______________________________________________________
Άλλη μία ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, η έβδομη μέσα σε μια εβδομάδα


Ο Ήλιος δεν λέει να ησυχάσειΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  12/09/2017 09:37


Ο Ήλιος δεν λέει να ησυχάσει και την Κυριακή το απόγευμα εκδήλωσε άλλο ένα εκρηκτικό ξέσπασμα, εξαπολύοντας μια ακόμη ισχυρή ηλιακή έκλαμψη.


Επρόκειτο για άλλη μία έκλαμψη της κατηγορίας Χ, της ανώτερης στη σχετική κλίμακα, η οποία έφθασε σε ισχύ Χ8,2, πολύ κοντά στην ισχύ της έκλαμψης Χ9,3 της 6ης Σεπτεμβρίου, που ήταν η πιο έντονη εδώ και 12 χρόνια.


Συνολικά, μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 4 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί στο μητρικό άστρο μας επτά ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory-SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Από τις επτά, οι τρεις ήσαν της κατηγορίας Χ, ενώ οι υπόλοιπες της μεσαίας κατηγορίας Μ. Μια έκλαμψη Χ2 έχει διπλάσια ισχύ από μια Χ1, μια Χ3 έχει τριπλάσια ισχύ κ.ο.κ.


Όλες οι εκλάμψεις προέρχονται από τη λεγόμενη «Ενεργή Περιοχή 2673» του Ήλιου, η οποία όμως -καθώς τόσο το άστρο μας όσο και ο πλανήτης μας περιστρέφονται- σταδιακά αποστρέφει το «πρόσωπό» της και σύντομα δεν θα είναι πια ορατή από τη Γη.Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ πρόβλεψε ότι η νέα έκλαμψη Χ8,2 θα προκαλέσει εκτεταμένες ραδιοφωνικές παύσεις (μπλακ-άουτ) στη ζώνη συχνοτήτων HF._______________________________________________________


Παρασκευή 08-09-17Προβλήματα σε ραδιοσυχνότητες και GPS


Ο Ήλιος έστειλε την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψή του εδώ και 12 χρόνιαΕκρηκτική ήταν η Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, για τον Ήλιο, ο οποίος έστειλε στο διάστημα δύο τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις, από τις οποίες η δεύτερη ήταν η ισχυρότερη που έχει γεννήσει το άστρο μας εδώ και 12 χρόνια.

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές εκρήξεις τεράστιας λάμψης, που λαμβάνουν χώρα κοντά σε περιοχές με έντονη μαγνητική δραστηριότητα, τις ηλιακές κηλίδες. Πρόκειται για τις πιο δυνατές εκρήξεις στο ηλιακό μας σύστημα. Ανάλογα με την ισχύ τους, οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες: A, B, C, M και Χ (οι πιο ισχυρές, που έχουν και διαβαθμίσεις Χ1, Χ2, Χ3 κ.ο.κ.).

Στην προκείμενη περίπτωση, και οι δύο νέες εκλάμψεις ανήκαν στην ανώτερη κατηγορία Χ, με την πρώτη να είναι Χ2,2 και τη δεύτερη -που ακολούθησε μετά από τρεις ώρες σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ- να εκτιμάται ότι ήταν Χ9,3, η πιο ισχυρή από το 2005, όταν είχε καταγραφεί μια έκλαμψη Χ17.

Η πιο ισχυρή που έχει ποτέ παρατηρηθεί, συνέβη το 2003 και ήταν Χ28.

Αν κάποια από αυτές τις εκλάμψεις-εκρήξεις κατευθυνθεί απευθείας προς τη Γη, μπορεί να δημιουργήσει «καταιγίδες» ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα ραδιοσήματα και στο GPS, να παρεμβληθούν στα ηλεκτρονικά των δορυφόρων και ακόμη να δημιουργήσουν δυσλειτουργίες στα επίγεια ηλεκτρικά δίκτυα. Πράγματι, σήμερα, Πέμπτη, προκλήθηκαν, για περίπου μία ώρα, προβλήματα στις υψηλές ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα, καθώς και στις επικοινωνίες GPS.

Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν θεαματικό σέλας στους πόλους της Γης, κάτι που πιθανώς θα συμβεί και τις επόμενες μέρες. Το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO της NASA και της ESA κατέγραψε μια εκτίναξη στεμματικής μάζας του Ήλιου, η οποία προερχόταν από την περιοχή της μίας ηλιακής έκλαμψης.

Δεν είναι πάντως ακόμη σίγουρο κατά πόσο αυτό το φορτισμένο πλάσμα σωματιδίων κατευθύνεται προς τη Γη, έτσι ώστε να προκαλέσει κάποιο εντυπωσιακό σέλας σε μία έως τρεις μέρες.

Η πρόσφατη έξαρση της δραστηριότητας του Ήλιου μάλλον εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς το μητρικό άστρο μας πλησιάζει το ηλιακό ελάχιστό του, στο πλαίσιο του 11ετούς κύκλου του._________________________________________________________Μπορεί να κινείται άνετα μέσα στις πόλειςLilium: Το ιπτάμενο ταξί που προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών


Το Lilium σίγουρα θα ξεχωρίζει για την εμφάνιση και τις δυνατότητες του όταν κάνει την εμφάνιση του στις πόλεις. Δείτε και ένα σχετικό βίντεο γι' αυτό το σκάφος Ένα επαναστατικό ηλεκτροκίνητο μικρό αεροσκάφος έλκει επενδυτές από όλο τον κόσμο. Την ιδέα είχαν πριν από δύο χρόνια τέσσερις απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Σκέφτηκαν την κατασκευή ενός επαναστατικού σχεδιασμού και δυνατοτήτων μικρού ιπτάμενου οχήματος που θα μεταφέρει γρήγορα ανθρώπους μέσα στα αστικά κέντρα.


Εχουν σχεδιαστεί διαφόρων ειδών μικρά ιπτάμενα οχήματα αλλά το Lilium όπως ονομάζεται το εν λόγω σκάφος εκτός διαθέτει εντελώς ξεχωριστό design. Η αρχική σκέψη των αποφοίτων ήταν το σκάφος να είναι διθέσιο.


Όμως, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα 24ωρα η ιδέα προσέλκυσε πολύ μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο οι οποίες προσέφεραν περίπου 90 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το σκάφος να είναι διθέσιο τελικά αποφασίστηκε το σκάφος να γίνει πενταθέσιο έτσι ώστε όπως λένε και κάποιοι από τους δημιουργούς του να έχει χρησιμότητα ως… ταξί.


Μοναδικό

Το Lilium στην δημιουργία του οποίου εργάζεται αυτή την στιγμή διεθνής ομάδα αποτελούμενη από 40 σχεδιαστές και μηχανικούς έχει ένα περίεργο ωοειδές σχήμα και δεν διαθέτει ουρά. Μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα ώστε να μπορεί να κινείται άνετα μέσα στις πόλεις. Το Lilium θα είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ σκάφος που θα κινείται με 36 κινητήρες αεριώθησης (τζετ). Θα είναι το μοναδικό ηλεκτρικό αεροσκάφος με κινητήρες τζετ που θα μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται κάθετα. Το Lililum θα έχει εμβέλεια 300 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 300 χλμ./ώρα.


_______________________________________________________


Παρασκευή 01-09-17


Νέο ρομποτικό όχημα από τη NASA

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων πάει… Αφροδίτη


Είναι γνωστό ότι η Αφροδίτη αποτελεί ένα από τα σώματα του ηλιακού μας συστήματος που διαθέτει εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον όχι μόνο για την ανάπτυξη ζωής αλλά ακόμη και για την παρατήρηση και εξερεύνηση του πλανήτη.

Στο παρελθόν τόσο οι Σοβιετικοί όσο και οι Αμερικανοί προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την Αφροδίτη ρίχνοντας στην επιφάνεια της κάποιες διαστημοσυσκευές αλλά οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί τις έθεσαν πολύ γρήγορα εκτός λειτουργίας.


Η θερμοκρασία των 460 βαθμών Κελσίου που λιώνει μέταλλα, η πίεση των 92 μπαρ και τα νέφη θειϊκού οξέος καταστρέφουν γρήγορα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μιας συσκευής.

Πριν από λίγο καιρό ο μηχανικός Τζόναθαν Σόντερ και η ομάδα του στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA σχεδίασαν ένα αυτόνομο όχημα με την ονομασία «Automaton Rover for Extreme Environments» (AREE) ή «Αυτόματο Ρόβερ για Ακραία Περιβάλλοντα».  Το ρόβερ αυτό αντλεί έμπνευση από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων αλλά και από τις μηχανές που είχε σχεδιάσει κατά καιρούς ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οπως έγινε γνωστό πριν από λίγα 24ωρα η NASA έδωσε το πράσινο φως για να κατασκευαστεί το πρωτότυπο του ρόβερ και αν πράγματι λειτουργεί όπως πρέπει θα σταλεί στην Αφροδίτη για να την εξερευνήσει. Φουτουριστικό αλλά και ρετρόΤο AREE θα διαθέτει ένα όχι ηλεκτρονικό, αλλά πλήρως μηχανικό υπολογιστή-ρολόι, που θα θυμίζει εκείνον των Αντικυθήρων που προέβλεπε αστρονομικά συμβάντα πριν από 2.300 έτη. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα είδος φωνογράφου, που θα καταγράφει στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά θα υψώνονται στην ατμόσφαιρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω ενός μπαλονιού γεμάτου με αέριο και θα καταλήγουν σε ένα drone-αναμεταδότη που θα βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια και θα κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Το drone, με τη σειρά του, θα μεταδίδει τα στοιχεία σε δορυφόρο που θα κινείται σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη και από εκεί θα στέλνονται τελικά στη Γη.Θοδωρής Λαΐνας__________________________________________________________________________ 

Ρομπο-λιβελούλες θα ψάξουν για ζωή στον Τιτάνα


Ένα drone που θα κινείται όπως τα έντομα θα εξερευνήσει τον δορυφόρο του ΚρόνουΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  28/08/2017 14:57

Καλλιτεχνική απεικόνιση των drones που θα εξερευνήσουν τον Τιτάνα για να αναζητήσουν «φιλικά» εδάφη αλλά και την πιθανή παρουσία ζωής έστω και σε μικροβιακή μορφή. (Credit: APL)

Έχει διαπιστωθεί ότι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι πιθανώς και το πιο ενδιαφέρον γεωατμοσφαιρικά σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Γης όταν ο πλανήτης μας βρισκόταν σε νηπιακή ηλικία. Έτσι η μελέτη του δορυφόρου μπορεί εκτός των άλλων να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της Γης.
Οι διαστημικές υπηρεσίες και ειδικά η NASA εξετάζει μια σειρά από προτάσεις για την εκ του σύνεγγυς εξερεύνηση και μελέτη του Τιτάνα. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εξετάζει εδώ πολύ καιρό την πιθανότητα να στείλει στον Τιτάνα ένα αντικείμενο που θα πέσει μέσα στις μεγάλες λίμνες υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε αυτόν και να μελετήσει τόσο τις λίμνες αυτές όσο και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του. Μια νέα πρόταση όμως έχει όπως φαίνεται κεντρίσει το ενδιαφέρον των στελεχών της NASA.

Drone εξερεύνησης

Η πρόταση την οποία υπέβαλε το Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ κάνει λόγο για αποστολή στον Τιτάνα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων τα οποία πετώντας θα εξερευνούν τον δορυφόρο και βασική τους αποστολή θα είναι η αναζήτηση περιοχών που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρχικά κάποια βάση και αργότερα κάποια αποικία. Πρόκειται για drones που σύμφωνα με τους σχεδιαστές τους θα μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο πετούν τα έντομα και πιο συγκεκριμένα οι λιβελούλες.
Θα είναι πυρηνοκίνητα και θα διαθέτουν σειρά οργάνων με τα οποία όταν πετάνε θα κάνουν ταυτόχρονα ατμοσφαιρικές αναλύσεις. Τα drone θα πρέπει να προσεδαφίζονται ώστε να επαναφορτίζεται η θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων με την οποία θα λειτουργούν. Κατά την διάρκεια της προσεδάφισης τα drones θα συλλέγουν δείγματα του εδάφους για αναλύσεις όπου ανάμεσα στα άλλα θα αναζητείται η ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής στον δορυφόρο.

_______________________________________________________


No comments:

Post a Comment